November 8, 2017

Soluții pentru sustenabilitate cu Rockwool

Emilian Grigore, Technical Support Manager la Rockwool este consultant cu experiență în știința clădirilor, eficiență energetică și durabilitate. Absolvent cu studii de specialitate în Inginerie și Managementul Construcțiilor, el a studia în Danemarca sustenabilitatea caselor din lemn.

Activitatea sa din ultimii ani s-a axat pe eficiență energetică și probleme de sustenabilitate. Emilian este responsabil pentru managementul produselor și sistemelor, dezvoltarea produselor, certificarea, suportul tehnic pentru vânzări și instruirea arhitecților, instalatorilor și specialiștilor în construcții.

În cadrul evenimentului ArchiTECHture din 17 noiembrie va vorbi despre tehnologia EPD și certificate verzi. Mai multe informații pe www.architectureconf.ro/#agenda 

  1. Care sunt soluțiile ecologice cele mai eficiente din punctul dumneavoastră de vedere?

Soluțiile ecologice cele mai eficiente sunt cele care îmbină cel mai bine reducerea emisiilor cu efect de seră prin creșterea eficienței energetice cu protejarea sănătății oamenilor, prin împiedicarea creării de mucegai sau umiditate dar și cu protecția în fața incendiilor. Un material termoizolant poate proteja mediul pentru moment, prin faptul că se consumă mai puțin cărbune sau gaz însă dacă arde foarte ușor și împrăștie fum toxic în atmosferă nu mai este atât de ecologic.

ROCKWOOL oferă nu doar vată minerală bazaltică, un material cu adevărat ecologic pe termen scurt, lung și în caz de incendiu, ci și un întreg sistem de termoizolație, REDArt. Acest sistem încorporează vata bazaltică în materialele pentru fațade și conține fixări mecanice, adeziv și masă de șpaclu, amorsă pentru tencuială decorativă și tencuială decorativă siliconică. Toate acestea alcătuiesc o soluție ecologică foarte eficientă, doar una dintre cele pe care le oferă grupul ROCKWOOL, un grup care pune accent pe sustenabilitate.

  1. Cât de pregătită vi se pare că este piața din România pentru soluțiile ecologice?

Piața din România se maturizează la acest capitol. Vorbim aici atât de o maturizare internă, în condițiile în care tot mai mulți dezvoltatori, arhitecți sau consumatori finali realizează că pariul mai inteligent pe termen mediu și lung este pe produsele ecologice, dar și de o maturizare cumva impusă de legislația europeană.

Uniunea Europeană pune tot mai mare accent pe eficiență energetică și specalitatea în construcții. Spre exemplu, două directive europene foarte importante, EPBD (Directiva pentru Performanța Energetică a Clăririlor) și EED (Directiva pentru Eficiență Energetică) sunt aproape de adoptare. Ele se adaugă legislației deja adoptate în anii anteriori și care abia acum sau în anii viitori va începe să producă efectele cele mai importante. Toate acestea vor face piața din România tot mai înclinată spre soluțiile ecologice.

  1. Care este cel mai complex proiect în care v-ați implicat și care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat?

Cel mai complex proiect în care am fost implicat, cel puțin în ultima perioada, este #casabuhnici – casa pasivă cu anvelopă ROCKWOOL. Proiectul a fost complex nu doar pentru că o casă la un asemenea standard nu este ușor de construit ci și pentru că a fost un proiect public, promovat pe rețelele de socializare și în care fiecare pas putea fi urmărit de public, uneori chiar în direct. Aceasta a fost o provocare în sine, căreia i-am făcut față pentru că oferim soluții complete, de înaltă calitate.

Pentru #casabuhnici am folosit un sistem complet REDArt cu panouri de vata de fata da Frontrock Max Plus cu o grosime de 300 mm, intr-un singur strat, aplicata prin lipire cu adeziv special pe panouri de lemn de tip CLT (Cross Laminated Timber). Ulterior s-a aplicat tencuiala din gama REDArt. În plus, la acoperiș s-a utilizat vata bazaltică Monrock Max E cu grosime de 400 mm în 2 straturi de 200 mm, fixate între grinzile de lemn dispuse pe panourile de CLT de acoperiș.

La interior s-au utilizat vata Acoustic Extra pentru compartimentările de peretii și vata Steprock ND pentru izolarea fonică a pardoselilor încălzite.

  1. Care sunt planurile de viitor ale Rockwool?

ROCKWOOL va continua să se consolideze în România și să le ofere clienților săi cele mai bune produse pentru termoizolare. Vrem să convingem piața – și se pare că reușim în fiecare zi tot mai bine – că produsele ROCKWOOL nu sunt doar eficiente energetic ci și cele mai rezistente la foc și care oferă cel mai bun confort pentru un stil de viață modern.