Editia 2016

Cluj Napoca, Cinema Florin Piersic

 

Reprezentați ai administrației locale din Cluj-Napoca, arhitecți și speakeri de renume din țară și din străinătate au dezbătut modalitățile de dezvoltare a orașelor în cadrul celei de-a IV-a ediții a evenimentului Architecture Conference&Expo sub tematica Renewing cities: Climatul urban pentru noile generații unde au participat peste 300 arhitecți și specialiști din domeniile conexe.

Rolul arhitecturii în societate a fost unul dintre subiectele cele mai dezbătute în cadrul evenimentului, iar dezvoltarea urbană a fost prezentantă din perspectiva speakerilor de renume la nivel național și internațional. Eveline Petcu, speaker în cadrul Architecture și Project Manager Gehl Architects a declarat că

Atunci când vorbim despre securitate prin design, întrebarea este: Pentru cine proiectăm noi? Trebuie să lucrăm concentrați asupra incluziunii sociale. Doar arhitectura bună nu va soluționa problemele de securitate. Problemele sociale pot fi rezolvate prin proiectare, restabilind conexiuni prin spații de regândire”.

Irena Bauman a susținut prezentarea Arhitecți în tranziție, în cadrul căreia a subliniat faptul că arhitecții sunt vulnerabili, activitatea lor bazându-se pe încredere atunci când inovează:

„Așadar, atunci când creați sisteme și nu doar clădiri, proiecte care să reflecte nevoile oamenilor și nu doar industria de bază a obiectelor, vă confruntați cu cele mai mari provocări”.

În cadrul panelului de debate Arhitectura și orașele, Jan Kattein (Director Jan Kattein Architects) a prezentat rolul arhitecturii în cadrul prezentării „Oameni, politică și arhitectură”:

„Desigur că este vorba despre design, dar mai mult decât atât, arhitectura înseamnă a fi activist. Trebuie să fii pe străzi, în afara biroului, să oferi și să accepți critici constructive”.

Dezvoltarea spațiului urban și mobilitatea cetățenilor reprezintă o provocare pentru arhitecți. „Soluții inovatoare care să aducă plus valoare mobilității urbane sunt. Este nevoie de susținere pentru implementare, la nivel de înțelegere a conceptului.”, a declarat Iulian Pădurariu, CEO Pony Car Sharing.

Tematica Natura și viitorul arhitecturii, a fost dezbătută de speakerii Emilian Grigore (Technical Manager Rockwool) și Melissa Sterry (Fondator Bionic City) care a vorbit despre viitorul bioarhitecturii, biologia drept model, metaforă și mediu în arhitectură. David Cash (Președinte BDP), Ștefan Simion (Administrator Alukonigstahl), Daniel Popa (Country Manager Reynaers), Benedek Joszef (Prof. UBB Cluj-Napoca), Octavian Fanea (Sales Manager Aluterm Group) sau Adina Moldan (Atelier Moldan) au susținut prezentări despre dezvoltarea orașelor, transportul urban, clădirile verzi sau siguranța prin arhitectură.

Pietro Elisei (Fondator& UrbaSofia), Călin Hințea (Decan Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării) și Ovidiu Cîmpean (Director Primăria Cluj-Napoca) au prezentat în cadrul evenimentului Clujul ideal, cum ar trebui să acționeze fiecare membru implicat în dezvoltarea orașului și care este rolul administrației publice locale în acest sens.

„Cluj-Napoca poate să fie orașul ideal între București și Budapesta. Beneficiază de un atuu cultural considerabil și se află la granița dintre cultură și inovare”, a afirmat Pietro Elisei.

„Gala Premiilor” Architecture Conference&Expo 2016

Proiectele înscrise de arhitecți, birouri și organizații de arhitectură în cadrul Competiției de proiecte Architecture Conference&Expo 2016 au fost premiate în cadrul Galei Premiilor Architecture Conference&Expo. În urma analizei efectuate de juriul format din Charles Phu (Office for Architectural Culture UK), David Cash (BDP Chairman), Melissa Sterry (Fondator Bionic City UK), Irena Bauman (Founding Director Bauman Lyons Architects UK) și Șerban Sturdza (Director PRIDID România) au fost selectați câștigătorii pentru cele 4 categorii incluse în Competiția de proiecte.

Premiul I pentru secțiunea „Proiecte pentru comunitate” a fost câștigat de către arhitectul Mihai Mateiu, care a realizat proiectul Someș Delivery. Mențiunea pentru această categorie a fost primită de către arhitectul Adrian Pop, cu proiectul Cerc Boldești Scăeni. Premiul I pentru secțiunea „Restaurare, conversie și regenerare urbană” a fost primit de către arhitect Octavia Floria Popea pentru proiectul Animal farm, iar mențiunea la această categorie a fost direcționată către Diana Imecs, pentru Restaurarea bisericii reformate din Sic.

„Cel mai îndepărtat proiect de țară realizat de un arhitect român” a fost oferit arhitectului Sami Rintala, pentru proiectul Nordic Shelter, iar la categoria „Competiția studenților – sponsorizat de Alukonistahl”, premiul a fost oferit arhitectului Bogdan Demetrescu și echipei de designeri formată din Oana Grecea, Ioana Hariga, Alma Preda, Radu Dorgo, Andrei Lazăr, Adrian Mihai, Ovidiu Mihuțescu, pentru proiectul Urban Green Artery. Mențiunea a fost câștigată de către Ileana Roxana Dan, cu proiectul Loc. Școala de privit acasă.

Architecture Conference&Expo s-a aflat, anul acesta, la cea de-a IV-a ediție, reunind în fiecare an peste 300 arhitecți și specialiști din domeniile conexe, cu scopul de a dezbate noutățile din domeniu. Conferința este organizată de Libero Events, agenția de evenimente B2B si B2C, sub semnătura căreia au loc conferințe și workshop-uri: The Woman, HR Summit, TeCOMM, MarkDay, Architecture Conference&Expo, Software Architecture Day, Java Day, Signal Connect, Fiscalitate 24.7, Cluj Sales Conference, dar și târguri: Touristica.

Companiile care au înțeles importanța arhitecturii pentru comunitate și care susțin acest eveniment sunt:

Partener Principal: Alukönigstahl

Partener Silver: Grohe

Parteneri: Rockwool, Fakro, Record, Reynaers, Fundermax, Rigips Saint Gobain, Knauf Insulation, Brikston, Symmetrica, Evo Computers, OpenVille, Omifa, Parkdekor, Unishowroom, Grădini Verticale

Supported by: OAR, OAR Transilvania, OAR Timis, Chic Ville, EuroGSM, Impress, Uniunea Arhitecților din România

Official Car: Pony Car Sharing

 

Speakeri:

David Cash

BDP
Chairman

Eveline Petcu

Gehl Architects
Project Manager

Melissa Sterry

Creator&Founder 
Bionic City

Jan Kattein

Jan Kattein Architects
Director

Irena Bauman

Bauman Lyons Architects
Founding Director

Benedek Jozsef

Babe?-Bolyai University
Professor

Iulian Padurariu

Pony Car Sharing
CEO

Emilian Grigore

Rockwool
Technical Support Manager

Serban Tiganas

Dico si Tiganas
President

Attila Beer

Alukoenigstahl
Administrator

Adina Moldan

Atelier Moldan
Independent Researcher

Daniel Popa

Country Manager
Reynaers

Octavian Fanea

Sales Manager
Aluterm Group

Pietro Elisei

Founder&General Director
Urba Sofia

Calin Emilian Hințea

Dean 
FSPAC/UBB Cluj-Napoca

 

agenda-bun

12:00 – 13:00 Registration & Welcoming Coffee
13:00 – 13:15 Opening remarks
Event moderator: Șerban Țigănaș (President Dico&Țigănaș)
13:15 – 13:45 PANEL 1
Architecture and cities
People, politics & architecture Jan Kattein (Director Jan Kattein Architects)
13:45 – 13:55 Case Study:  Crystal Tower Bucharest Attila Beer (Administrator Alukonigstahl)
13:55 – 14:25 Designing Cities as Places for People David Cash (Chairman BDP)
14:25 – 14:35 Gala Awards
14:35 – 14:45 PANEL 2
Urban Transportation
Reynaers – Solutions for the future ! Daniel Popa (Country Manager Reynaers)
14:45 – 15:05 Transport mobility and socio-spatial segregation Benedek Jozsef (Acad. Prof. Dr. Faculty of Geography, BBU)
15:05 – 15:25 The influence of technology in the urban mobility Iulian Padurariu (CEO Pony Car Sharing)
15:25 – 15:35 Gala Awards
15:35 – 16:05 Coffee break
16:05 – 16:35  

PANEL 3
Security by design

Architects in Transition Irena Bauman (Founding Director Bauman Lyons Architects)
16:35 – 16:45 Safety not guaranteed Adina Moldan (Independent Researcher Atelier Moldan)
16:45 – 17:15 Cities for People – Designing Safe & Livable Cities for the 21st Century Eveline Petcu (Project Manager Gehl Architects)
17:15 – 17:25 Automated entrances, comfort and more – emergency exit Octavian Fanea (Sales Manager Aluterm Group)
17:25 – 17:35 Gala Awards
17:35 – 18:05 Coffee break
18:05 – 18:45 Debate Panel Cluj-Napoca: Challenges in developing cities
Calin Hintea (Dean FSPAC, UBB)

Pietro Elisei (Founder&General UrbaSofia)

 Ovidiu Cîmpean (Director Primăria Cluj)

18:45 – 18:55 PANEL 4
Nature and the future of architecture
What does EPD means and how it is correlated with green certificates schemes? Emilian Grigore (Technical Support Manager Rockwool)
18:55 – 19:30 Bioarchitectural Futures: Biology as model, metaphor & medium in architecture. Melissa Sterry (Creator&Founder Bionic City)
19:30 – 19:40 Gala Awards
19:40 – 20:00 Conclusions
20:00 – 22:00 Cocktail&Networking

 

MAIN PARTNER

allu

SILVER PARTNER

Druck

PARTNERS

rockbun
fakro
record
reyners2
fudermax
rigips
knauf
unishowroom
brikston
parkdecor
symetrica2
gradini-verticale1
evo
openville2

EXHIBITORS

helix
life-relax

SUPPORTED BY

oar
uniunea-arhitectilor-cluj
logo-oar
oar-timis
chic
impress

OFFICIAL CAR

ponycar