De profesie inginer constructor, absolvent al Facultății de Constructii Civile, Industriale și Agricole, Lucian  Căprărin s-a alăturat companiei Saint-Gobain Rigips România în urma cu 8 ani. Lucian are o experiență în domeniul sistemelor de construcții uscate de mai bine de 17 ani. Printre responsabilitățile sale de zi cu zi se numără promovarea soluțiilor și sistemelor Saint-Gobain, stabilirea soluțiilor tehnice in proiecte, dar și asistența tehnică pe șantiere.

  1. Ce sunt mai exact cladirile verzi si care este beneficiul lor major?

Clădirile verzi sunt cele realizate într-un mod responsabil față de mediul înconjurător, pe tot parcursul ciclului de viață, de la construcție până la demolare. Beneficiul lor major este acela că pot răspunde principalelor provocări ale prezentului: dezvoltarea economică durabilă, eficiența energetică și protecția mediului înconjurător. Construirea unor clădiri verzi poate spori bunăstarea şi confortul oamenilor.

Oamenii petrec între 70 și 90% din timp în interior, iar din acest motiv clădirile au un impact major asupra sănătății și a bunăstării lor. Pentru îmbunătățirea calității aerului Saint-Gobain Rigips a lansat pe piata din Romania un produs revoluționar – placa din gips-carton Rigips Activ’Air®, care reduce concentrația de formaldehidă (COV) din cladirile unde ne petrecem timpul. Placa a fost special creată pentru a purifica aerul din interiorul clădirilor, fiecare metru pătrat de placă Activ’Air® putând reduce concentrația formaldehidei dintr-un metru cub de aer cu până la 70%, in conditiile utilizarii a 1 mp placa la 1 mc volum interior. Reactia chimica este ireversibila: aditivul din placa reactioneaza cu formaldehida, neutralizand-o. După eliminarea formaldehidei, aceasta nu se reîntoarce în aer, ci este reținută în interiorul plăcilor din gips-carton. Placa este activa pana la 50 de ani, pe durata de viata a cladirii, avand o eficacitate imediata, de durata, testata chiar si cu diverse tipuri de finisaje si decoratiuni: tapet din hartie, tapet din fibra de sticla, vopsea minerala, vopsea acrilica.

Schemele de evaluare a cladirilor verzi confera un rol important Declaratiilor de Mediu pentru Produse. In noiembrie 2013 LEED v4 a introdus prevederea conform careia proiectele pentru care exista Declaratii de Mediu pentru Produse li se acorda pana la 2 puncte la scorul de obtinere a certificarii verzi pentru cladiri.

In Romania, Saint-Gobain Rigips a lansat Declaratii de Mediu pentru Produse (EPD) pentru cinci tipuri de placi din gips-carton marca Rigips®, produse la Turda. Este vorba de placile din gips-carton Rigips® RB tip A 12,5 mm, Rigips® RBI tip H2 12,5 mm, Rigips® RF tip F 12,5 mm, Rigips® RF tip F 15 mm si Rigips® Fonic tip D.

Luand in considerare numarul Declaratiilor de mediu inregistrate la nivel global pana in ianuarie 2016, Grupul Saint-Gobain detine cele mai multe documente publicate in Sistemul International EPD®. Toate Declaratiile de mediu (EPD) inregistrate in Sistemul International EPD® sunt publice si pot fi descarcate gratuit de pe www.environdec.com.

  1. Care a fost cel mai solicitant proiect la care ati luat parte in domeniul habitatului si cum l-ati descrie?

Nu exista proiecte mai mult sau mai putin solicitante. Fiecare dintre ele este tratat cu maxima seriozitate, cu atentie si grija deosebite, grupul Saint-Gobain depunand eforturi constante pentru a le furniza clientilor sai atat produse si solutii performante, cat si servicii de calitate. De-a lungul timpului, Saint-Gobain a furnizat materiale pentru unele dintre cele mai inovatoare şi moderne clădiri. Lista este lunga, insa putem aminti proiectul Ostasilor 8, declarat luna aceasta unul dintre proiectele câştigătoare la Romanian Building Awards – Premiile Naționale pentru Spațiul Construit (RBA), care a înglobat multiple produse şi sisteme performante Rigips® şi Isover®.

Proiectele noastre, atât cele prezente, cat si cele viitoare, sunt orientate către construirea a cat mai multe cladiri „verzi”, Saint-Gobain Rigips primind in 2015 dreptul de a utiliza stampila “Furnizor de soluții verzi pentru locuințe” din partea Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC – Romanian Green Building Council).

  1. Dumneavoastra mizati pe construcţii durabile, eficienţa utilizării resurselor şi schimbările climatice, vi se pare ca piata din Romania este destul de dezvoltata pentru asta?

Saint-Gobain este lider mondial pe pieţele de habitat, iar în acest sens Grupul dezvoltă constant produse care contribuie la construcţiile durabile.

Saint-Gobain a lansat chiar un nou mod de proiectare a clădirilor: Multi Confort. Acesta pune accent pe cinci aspecte cheie ale confortului (estetica, confortul termic, acustic, vizual şi calitatea aerului), vizând în același timp minimizarea impactului asupra mediului. Prima casă Multi Confort Saint-Gobain a fost inaugurata in 2011. Proiectul este amplasat în curtea Universităţii Politehnice din Bucureşti, la realizarea proiectului participând unii dintre cei mai importanţi specialişti din domeniul construcţiilor, instalaţiilor şi experţi în domeniul eficienţei energetice a clădirilor.

Ultimii ani au fost dedicaţi construcţiilor sustenabile şi ecologice, iar în 2018 considerăm ca această direcţie se va păstra.

  1. Care sunt planurile de viitor ale Saint-Gobain?

Pe viitor, Saint-Gobain va continua işi consolideze poziţia de lider în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii.

Saint-Gobain este un Grup responsabil, care găseşte în mod constant metode inovatoare de a veni pe piaţă cu produse competitive, durabile şi eficiente şi care monitorizează cu mare atenţie impactul produselor şi operaţiunilor sale industriale asupra mediului înconjurător, punându-şi amprenta asupra activităţilor de construcţii din intreaga lume. Compania mizeaza pe inovaţie, fiind printre cele mai inovatoare 100 de companii la nivel mondial, şi are în centrul preocupărilor sale siguranţa şi performanţa clădirilor pentru cei care trăiesc în ele.

În materie de inovație de produs, un exemplu este placa Habito® destinată realizării pereților interiori de compartimentare, tencuielilor uscate (placărilor de pereți) și plafoanelor false din clădirile rezidențiale, comerciale, clădiri din domeniul educației, sănătătii, ospitalitătii și nu numai.  Acest produs are multiple beneficii: susținerea de sarcini de până la 60 kg pe patru puncte de prindere, permit o fixare ușoară, oferind totodată un nivel înalt de rezistență mecanică, dar și o performanță superioară de izolare acustică.

O alta lansare recentă este placa minerală fără plumb XRoc™ pentru protecția împotriva radiațiilor Röntgen în clădirile și încăperile în care se folosesc echipamente radiologice. Sistemul de plăci XRoc™ reprezintă alegerea ideală pentru protecția împotriva radiațiilor în spitale, clinici, cabinete dentare, cabinete veterinare și orice alte clădiri în care este necesară protecția împotriva radiațiilor.

Saint-Gobain s-a regăsit pentru al şaselea an consecutiv în Top 100 Global Innovators realizat de Clarivate Analytics, care a determinat topul global al celor mai inovatoare companii și instituții din 2016. Aceasta este, printre altele, o recunoaștere a efortului semnificativ depus de Saint-Gobain în domeniul cercetării şi dezvoltării.